1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 4,00 din 5)
Se încarcă...

Cum se cultivă, tratează și depozitează ceapa

Întrebând diverși bucătari “care legumă consideri că este indispensabilă?”, răspunsul multora dintre ei ar fi ceapa. Este un ingredient esențial în compoziția supelor, ciorbelor și a multor alte feluri principale de mâncare. Ceapa este pentru unii aproape la fel de importantă în mâncărurile gătite precum sarea.

Pe lângă gustul excepțional pe care îl oferă mâncării, ceapa sete cunoscută și pentru durabilitatea sa. Ținută cu atenție într-un loc răcoros, fără prea multă lumină, vă vor fi la dispoziție în stare proaspătă ori de câte ori aveți nevoie. De fapt, dacă este depozitată corespunzător și în condițiile optime conservării cepei, anumite soiuri își păstrează proprietățile nutritive pe o perioadă de aproximativ 1 an.

Tipuri de ceapă

Există o varietate de tipuri și soiuri de ceapă pentru a le cataloga. Le putem însă pune în două categorii mai mari: ceapă picantă și ceapă dulce.

1

Ceapă dulce

Ceapa dulce este, de regulă, mai mare și mai suculentă, cu inelele mai groase, dar invelișul(foaia de la exterior) subțire și ușor de decojit. Acest tip de ceapă poate fi gătită, dar la fel de bine poate fi mâncată și crudă, în sandwichuri, salate sau alături de alte legume. Când te gândești la inele de ceapă, să știi că se folosește ceapă dulce. Din nefericire, ceapa dulce nu are un nivel de conservare foarte ridicate, chiar și în cele mai prielnice condiții de păstrare. Durează cel mult câteva luni până când începe să își piardă din calitate. Dacă ai în grădină atât ceapă dulce, cât și ceapă picantă, consum-o mai întâi pe cea dulce.

2

Ceapă picantă

Cepele picante sunt mai mici în dimensiuni și au inele mai subțiri și sunt cele care îți dau, de regulă, senzația de lăcrimare. Cu cât ceapa este mai eficientă în a oferi această senzație, cu atât mai mult se spune că va rezista în fața trecerii timpului, cu condiția ca spațiul de depozitare să fie unul favorabil păstrării.

Tipuri de ceapă după culoare

O altă clasificare a cepelor se face după culoare:

  • ceapă galbenă – dacă vă sună cunoscut, ei bine, ceapa galbenă este printre cele mai cunoscute tipuri de ceapă și se găsește în aproape orice; face parte din categoria cepelor picante, iuți;
  • ceapă albă – ceapa albă se găsește aproape la fel de ușor precum cea galbenă, fiind adesea un înlocuitor; gustul și mirosul său este mai intens, iar compoziția sa absoarbe mult mai multă apă;
  • ceapă roșie – se consumă proaspătă la sfârșitul verii și toamna, având proprietatea de a se conserva destul de ușor; gustul său este mai proeminent și foarte rar se consumă în mâncăruri gătite, cel mai adesea fiind mâncată crudă;
  • ceapă verde – se confundă adesea cu prazul, care mai este numit și ceapă oltenească; în realitate, ceapa verde are un gust mult mai apropiat de cel al cepei, pe când prazul este o plantă cu aromă ceva mai rafinată, utilizată adesea în rețetele unde se pune mult accent pe rafinament, cum ar fi cele din bucătăria franceză;
Ai ceva de spus? Lasă-ne un comentariu!

Comentează!

Login/Register access is temporary disabled