aspirator

Aspiratoare

În prezent piața de aspiratoare disponibilizează de o multitudine de funcții, modele și tehnologii care îngreunează tot mai mult procesul de alegere a aspiratorului ideal. Ce știm sigur e că aspiratoarele pot fi eficiente pe diferite suprafețe și că e dificil, dacă nu chiar imposibil să găsești un model care să dea randament maxim în orice situație.

Aspiratoare: informații de bază

Structura, modul de organizare și suprafețele întâlnite în locuința ta sunt factori decizionali în selecția unui aspirator. În primul rând, vezi cât de extinsă este suprafața utilă din casa ta. Se subînțelege că o casă mai mare are nevoie de un aspirator mai puternic, preferabil unul cu sau fără sac, alături de care să funcționeze în paralel și un robot de aspirare.

Etajarea locuinței este un alt criteriu de departajare. Pentru a-ți fi mai ușor să te muți de la un etaj la altul și de a aspira scările, aspiratoarele verticale sunt cele ce primează în lista preferințelor. Nu în ultimul rând gândește-te la suprafețe și alți factori. Dacă ai și covoare, cu atât mai mult vei simți nevoia să ai și un aspirator cu spălare. Să nu uităm și de părul de animale, pe care îl poți aduna foarte ușor cu un aspirator de mână.

După cum se vede, să alegi un aspirator e o sarcină foarte dificilă, cu atât mai mult să îl și găsești pe cel care să fie bun la toate.

Aspiratoare: factori de analizat

De îndată ce ai analizat deja cele trei componente de bază – dimensiunea locuinței, etajarea și tipul de suprafață – nevoile personale, stilul tău de viață, componența familiei și diverse probleme vor determina care aspirator e cel mai bun pentru tine.

Alergiile

În foarte multe dintre cazuri într-o familie se găsesc persoane care au sensibilități sau alergii cauzate de praf și alergenii ce vin odată cu acesta. Aspiratoarele certificate cu filtru HEPA, spre exemplu, sunt făcute să rețină praful și alergenii în interiorul sacului de aspirare sau a recipientului de colectare, cu condiția ca filtrul să fie curățat sau schimbat cel puțin o dată la 6 luni.

Zgomotul

Zgomotul produs de un aspirator reprezintă unul dintre principalele inconveniente. Foarte puține dintre ele sunt silențioase, iar acelea au, de regulă, o putere de sucțiune mică. Dacă îți displac zgomotele puternice sau locuiești într-o zonă rezidențială unde sunetele puternice ar deranja vecinii, cu puțin noroc (sau suficientă informare) vei găsi un aspirator silențios care să aibă destulă putere de aspirare. Nivelul de zgomot este de regulă trecut în lista de specificații a fiecărui model de aspirator, măsurat în decibeli (dB). Un aspirator cu nivelul de zgomot cuprins între 60 – 65 dB poate fi considerat silențios. Tot ceea ce trece de 70 dB e mult prea zgomotos.

Cât de des aspiri?

Probabil timpul nu îți permite să aspiri zilnic, însă dacă se întâmplă asta, atunci ți-ar prinde bine un aspirator vertical pentru a curăța mai ușor casa. Într-adevăr, alegerea se poate face și după frecvența de aspirare. Dacă obișnuiești să folosești aspiratorul mai rar, nu se pune problema să nu alegi unul cu sau fără sac, dar cu volum mai mare al recipientului de colectare. Îți poate prinde bine și un aspirator profesional, atâta timp cât mobilitatea, dimensiunea și greutatea sa nu reprezintă un disconfort.

Login/Register access is temporary disabled