masina-de-spalat-vase

Mașini de spălat vase

Cumpărarea unei mașini de spălat vase îți pune mai multe semne de întrebare decât aproape orice alt electrocasnic din locuință. Consumul de energie și apă este o problemă care ne poate afecta pe termen lung dacă refuzăm să acordăm importanță specificațiilor mașinii de spălat vase și să alegem un model economic.

Consumul energetic al mașinilor de spălat vase

În mod normal, producătorii listează consumul energetic sub forma totalului numărului de kilowatti oră consumați într-un an. Intervalul în care sunt listate majoritatea valorilor este 200 – 550 kWh/an. Se consideră că mașinile de spălat vase care depășesc consumul anual de 350 kWh sunt considerate a fi mai puțin eficiente și nu se încadreaza în gama mașinilor de spălat vase economice. Anumiți producători folosesc sisteme precum Energy Star pentru clasificarea electrocasnicelor în funcție de consum și determinarea standardului de eficiență energetică a mașinii de spălat vase.

Consumul de apă al mașinilor de spălat vase

Sistemul Energy Star amintit anterior face referire doar la consumul energetic, nu și cel de apă. În viitorul apropiat, totuși, mai mult ca sigur va fi adăugat și consumul de apă drept criteriu al sistemului respectiv.

În medie, o mașină de spălat vase care se încadrează în standardele de consum redus Energy Star utilizează aproximativ 15 litri de apă pe fiecare ciclu de spălare, spre deosebire de 20 – 22 de litri de apă pe care îi folosește o mașină de spălat vase mai puțin eficientă.

Consumul de apă este unul mediu, depinzând foarte mult de dimensiunea mașinii, de randamentul său și de ciclul de spălare selectat. Optimizând foarte bine spațiul interior al mașinii, cei 15 litri ni se vor părea puțin în comparație cu efortul de care suntem scutiți.

Exemple de mașini de spălat vase premium

Una dintre cele mai eficiente mașini de spălat vase premium aduce consumul anual la aproximativ 190 kWh, respectiv 13 litri de apă la fiecare spălare. Consumul redus de energie electrică și apă se datorează unor senzori smart care detectează mumărul de vase din interiorul mașinii. Mașina de spălat vase este produsă de Bosch, poartă numele de Evolution și are un preț de aproximativ $1500.

Kitchenaid, producătorul care și-a câștigat un renume la nivel mondial de pe urma mixerelor cu bol profesionale, este unul dintre brandurile cu cea mai vastă gamă de produse de înaltă calitate.

Statisticile privind consumul mașinii de spălat vase Kitchenaid C Series arată așa:

  • consum de apă: 18 – 20 de litri de apă pe ciclu de spălare;
  • consum anual de energie: 334 kWh;
  • funcții speciale: Kitchenaid C Series beneficiază de un sistem de curățare foarte bun, astfel încât procesele de pre-clătire și clătire devin aproape inutile, reducându-se astfel consumul de apă;
  • preț: o astfel de mașină de spălat vase este cotată la o valoare de cca. 2000 – 2500 de lei;

Pe lista producătorilor de mașini de spălat vase premium se poate enumera și Miele (cu modele precum Excella), LG (Steam Dishwasher), Beko și mulți alții.

Sorry. No posts in this category yet
Login/Register access is temporary disabled