umidificator

Umidificatoare și dezumidifcatoare

Utilitatea aparatelor de umidificare și dezumidificare a aerului

Nivelul de confort al unei locuințe depinde de mai mulți factori, inclusiv cantitatea de umiditate din aer. Umidificatoarele și dezumidificatoarele sunt aparate care ajută la controlul umidității unei încăperi sau a unei locuințe, în funcție de tipul și mărimea acesteia. O înțelegere a nivelului de umiditate și a funcționării fiecărui tip de aparat vă ajută să faceți cea mai bună selecție. În principiu, nivelul de umiditate al locuinței dumneavoastra determină dacă aveți nevoie de un umidificator sau un dezumidificator, însă această nevoie va fi resimțită adesea în momente diferite ale anului. De exemplu, aerul uscat de iarnă vă poate face să credeți că aveți nevoie de un umidificator, dar atunci când se apropie sezonul estival, nivelul de umiditate ar putea necesita utilizarea unui dezumidificator.

Un nivel de umiditate scăzut sau maximizat afectează calitatea optimă a aerului

Nivelurile de umiditate care sunt prea mari sau prea scăzute afecteazăsănătatea și atmosfera locuinței. În timpul lunilor calde, umiditatea ridicată poate încuraja apariția mucegaiului. Umiditatea scăzută, pe de altă parte, afectează pielea și sinusurile, ceea ce vă poate face mai sensibili la boli respiratorii. De asemenea, aerul uscat afectează în mod negativ lemnul din casă, cauzând scăderea duratei de viață a acestuia. Un interval de umiditate cuprins între 30 și 40% este ideal în timpul iernii, în timp ce nivelurile ideale de umiditate din timpul verii sunt sub 65%. În absența unui umidificator, riscați să facilități apariția condensului ca indicator de umiditate ridicată. De altfel, pielea uscată sau sinusurile uscate vă avertizează asupra unor potențiale lipsuri de umiditate. Umidificatoare sunt de mai multe feluri și pot fi achiziționate la prețuri avantajoase. De pildă, umidificatoarele centrale se conectează la sistemul de încălzire și răcire, în timp ce unitățile ultrasonice utilizează vibrații ultrasonice pentru a crea o senzație de ceață.

Dezumidificatoarele elimină riscul proliferării bacteriilor în aerul respirabil

Dezumidificatoarele extrag apă din aer pentru a reduce umiditatea totală. Acestea trag aer în unitate, în cazul în care excesul de apă este eliminat, urmând ca aerul uscat să circule din nou în cameră. Dezumidificatoarele funcționează mai eficient la temperaturi mai înalte, cu umiditate ridicată. În funcție de umiditatea locuinței dumneavoastră, fie un umidificator, fie un dezumidificator vă permite să potentați sau să micșorați nivelul de umiditate în aer. Un umidificator corectează aerul uscat, ajutând pielea și sinusurile să se simtă mai bine evitând, totodată, deteriorarea mobilierului din lemn. Un dezumidificator previne extinderea mucegaiului, reduce condensarea ferestrelor și previne petele asociate apei și alte deteriorări asociate cu nivelurile de umiditate excesive.

Ce să aleg pentru locuința mea?

Dezumidificatoarele vin în trei tipuri principale: pompă de căldură, absorbant chimic și ventilatoare de dezumidificare. Toate elimină umezeală din aer, dar fiecare are o metodă puțin diferită. Metoda pompei de căldură atrage aerul cu un ventilator și o trece printr-o bobină rece pentru a condensa umiditatea. Aerul este încălzit de o pompă de căldură și returnat în cameră. Dezumidificatoarele absorbante chimice trimit aerul în exterior după ce un agent de uscare chimică absoarbe umezeala din aerul din încăpere. Ventilatoarele de dezumidificare utilizează un senzor și un ventilator de evacuare pentru a determina când nivelurile de umiditate sunt ridicate.

Sorry. No posts in this category yet
Login/Register access is temporary disabled