Panouri solare pentru apă caldă, încălzire și energie electrică

Deal Score0

Pentru a vă crea confortul necesar în locuința dumneavoastră prin utilizarea energiei regenerabile aveți nevoie de instalarea unui sistem de panouri solare, fapt ce prezintă o serie de avantaje extrem de importante pe termen lung. Panourile solare se folosesc de energia inepuizabila a soarelui pentru a încălzi apa caldă menajeră, ori pentru a obține electricitate, în funcție de model și de nevoile gospodăriei dumneavoastră. Acest ghid are menirea de a vă îndruma spre alegerea panourilor solare potrivite necesităților dumneavoastră, oferindu-vă informațiile generale referitoare la modele, funcții și avantaje.

Panourile solare se clasifică în două categorii

În funcție de nevoia pe care o acoperă, panourile solare pot fi fotovoltaice ori termice. Între aceste două categorii există deosebiri semnificative, dar și asemănări majore, ambele necesitând montarea cu fața către soare într-un unghi care să evite umbrele pentru ca acestea să capteze cât mai mult din razele soarelui.

Panouri solare fotovoltaice

Panourile solare fotovoltaice sunt un sistem cu capacitatea de a atrage razele soarelui pentru a le transforma ulterior în electricitatea pe care dumneavoastră să o folosiți în casă. O astfel de metodă de utilizare a energiei regenerabile constă în costurile minime de întreținere, siguranță garantată, dar mai ales faptul că nu sunt emise substanțe toxice. Panourile solare fotovoltaice se împart și ele la rândul lor în patru alte categorii, în funcție de modul de funcționare. Așadar, aveți de ales între panouri monocristaline, policristaline, amorfe și cu strat subțire:

  • Panourile solare monocristaline sunt cele care produc cea mai multă energie electrică în comparație cu celelalte și sunt de asemenea și cele mai rezistente;
  • Panourile solare policristaline nu sunt foarte rezistente la temperaturile mari, dar costă mai puțin în comparație cu cele monocristaline;
  • Panourile solare amorfe sau hibride sunt cele care absorb cele mai multe raze ale soarelui, inclusiv în condiții de temperaturi scăzute ori foarte ridicate;
  • Panourile solare cu strat subțire sunt extrem de flexibile, au un design plăcut și sunt eficiente inclusiv în condiții de temperatură extremă.

Panouri solare termice

Panourile solare destinate încălzirii apei calde menajere captează radiațiile solare pentru ca dumneavoastră să aveți apă caldă pe perioada oricărui anotimp, însă trebuie menționat că pe timpul iernii puterea de absorbție va fi mai mică din pricina expunerii limitate la soare. În cazuri excepționale, astfel de sisteme de panouri solare pot fi montate pentru a completa sistemul de încălzire al căminului dumneavoastră. Panourile solare termice se clasifică în următoarele categorii:

  • Panourile solare plane sunt formate din plăci de cupru plane, materialul cu care sunt acoperite având capacitatea de a capta energiile solare. Sunt utilizate pentru încălzirea apei calde menajere și a piscinelor în orice anotimp al anului.
  • Panourile solare cu tuburi vidate captează razele soarelui prin tuburile care pot fi presurizate ori nepresurizate. Acestea prezintă o eficiență sporită în comparație cu panourile plante datorită întreținerii facile, dar se pot folosi în condiții optime doar în perioada martie-noiembrie.

Aspecte de luat în considerare cont când alegeți panouri solare

Odată cu trecerea în revistă a eficienței modelelor de panouri solare și ținând cont și de bugetul de care dispuneți, ar trebui să luați în considerare câteva informații referitoare la montarea acestora. În primul rând, va trebui să alegeți locul de montare, de acesta depinzând foarte mult și dimensiunea panoului solar, dar și necesarul de energie acoperit. De asemenea va trebui să luați în considerare faptul că unghiul de înclinare pentru ca lumina să reflecte în condiții optime este de minim 15 grade. Acest lucru facilitează procesul de autocurățare și conferă acoperișului un aspect modern.

În ciuda faptului că montarea și mentenanța unui sistem de panouri solare este facilă, trebuie să apelați doar la personal autorizat în acest domeniu, fiind nevoie de o serie de documente pentru a obține autorizația de montare. Un alt aspect demn de menționat este faptul că veți avea nevoie de antigel pentru a încărca panoul solar și prin urmare, circuitul acestuia, dar și de o împământare pentru a evita supratensiunea sau descărcările electrice atmosferice.

Concluzii

Decizia de a achiziționa și de a monta panouri solare pentru gospodăria dumneavoastră vine cu o serie de avantaje impresionante. Odată efectuată investiția în panourile solare, aceasta se va amortiza datorită economiilor pe care le veți face la costurile pentru utilități. Indiferent de modelul ales, vă veți bucura de un confort sporit și vă veți îmbunătăți calitatea vieții folosind energie regenerabilă care nu afectează mediul înconjurător, reducând astfel amprenta dioxidului de carbon.

Ai ceva de spus? Lasă-ne un comentariu!

Comentează!

Login/Register access is temporary disabled